Malum olduğu üzere, şirin ilçemiz Avanos, çanak-çömlek imalatı ile meşhurdur. Yöremiz şairlerinden merhum Everekli Seyrânî bu durumu;
“Kör de bilir Avanosun yolunu,
Testi bardak kırığından bellidir” diyerek ne güzel özetlemiş!
Bölgemizde çok kullanılan, “Acer testinin suyu soğuk olur” atasözü Avanos menşe’li olsa gerek! Bu sözün hakiki anlamı şöyle anlatılır: Taze testi gözenekli olur, içine konan suyu dışarı sızdırır, sızan sıvı buharlaşır, buharlaşan zemin serinler. Dolayısı ile taze testi, içine konan suyu bir süre sonra birkaç derece soğutur, yani bir nevi buzdolabı görevi görür. Aradan biraz zaman geçince, gözenekler kapanır, testi artık suyu soğutmaz olur. Demek ki, devamlı olarak soğuk su içmeyi isteyen bir kişi, 5-6 ayda bir testiyi tazelemek durumundadır.
Günlük kullanımda, bu sözün hakiki anlamından ziyade mecazi anlamı kastedilir: Bir işe yeni başlayan kişi heyecanlı olur, hevesli olur, idealist olur! Yapayım, çatayım, en iyisi ben olmalıyım havasındadır! Aradan bir süre geçince, etrafındakilere bakar ki “tencere tava, herkes bir hava”. Sonunda, “âlemin enayisi ben miyim” der, o da ortama uyar, “salla başını al maaşını” moduna geçer! Yani, kişi iyi bir hizmet almak istiyorsa, esnafın, memurun, muhatabın işe yeni başlayanını tercih etmelidir. Kaşarlanmış birisine rastlarsa vay haline!
Ama sevgili mubarek hocam Siz Acer testiyi ve yeni memuru tercih etseniz de biz yaşını başını almış Doktorları tercih ediyoruz..Doktorların acerinden çekiniyoruz.Henüz çağla yada masil bunlar diye. 🙂 Birde unutmadan söyleyim Ben hem kayseri merkezden hemde Nevşehirin eniştesiyim.Bu yönden siz benim kayınçomsunuz ona göre. 🙂 MUHABBETLE.
BeğenBeğen
Değerlendirmeleriniz için çok teşekkür ederim. Doktorlarımızın aceri de eskimişi de baş tacıdır, selamlar!
BeğenBeğen